IT Centra district Buttala

IT Centra district Buttala

Stichting Kalyani heeft op 1 oktober 2013 een eerste donatie gedaan van 10 computers om een IT centra op te zetten in Butalla. Op deze scholen kunnen nu kinderen een basiscursus computerles volgen, zodat zij een kans maken op een betere toekomst!

Het Butalla district ligt aan de oostkant van Sri-Lanka en word ook wel de Dry Zone genoemd. Het is één van de armste gebieden van Sri-Lanka en dit komt doordat hier weinig tot geen toerisme is. Hierdoor hebben veel kinderen nog nooit een computer gezien en hier wilde Stichting Kalyani graag iets aan doen, zodat ook deze kinderen kansen hebben op een betere toekomst. In samenwerking met de Dry Zone Development Institute kunnen kinderen nu een 3 maandelijkse basiscurus computerles volgen. Tijdens deze cursus worden de grondbeginselen van een computer uitgelegd:

  • wat is een computer?
  • hoe gebruik ik een muis en toetsenbord?
  • hoe open ik folders, programma’s, documenten?
  • en tot slot hoe werkt Mircrosoft Word en Paint.

Het IT centra is inmiddels uitgebreid tot 5 scholen en 480 geregistreerde leerlingen die zich bevinden in Monaragala, Medagama, Okkampitiya, Telulla en Kumbukkana en staan o.l.v. Manager/Chairman Tissa Ariyarathna die hier dagelijks sturing geeft aan de organisatie. Elke dag worden er in groepen van ongeveer 15 a 30 leerlingen lessen gegeven. Door een geweldige donatie van Talendomein en Eurotalk kunnen de kinderen nu naast computerles ook Engelse les volgen. Op 22 juni 2015 slaagden de eerste 120 leerlingen. Ze kregen allemaal een certificaat, die daadwerkelijk waarde heeft in Sri-Lanka. Dit is natuurlijk prachtig nieuws en hier maak je echt een verschil!

In eerste instantie was het volgen van de basis cursus computerles gratis. Echter na verloop van tijd moesten we toch aan de leerlingen een kleine bijdrage vragen om zo de school draaiende te houden. Dit had mede te maken met de salarissen die betaald moet worden aan de leraren en de onderhoudskosten aan het gebouwen en de computers.

De scholen staat in een gebied van 11 districten waar dit soort opleidingen niet makkelijk te vinden zijn of heel erg duur zijn. Dus er is een enorme inschrijfstroom van nieuwe leerlingen. Helaas, zijn er ook een hoop kinderen die de cursus graag willen volgen, maar waarbij de ouders toch onvoldoende geld hebben om deze curus te betalen. Voor deze kinderen zijn wij op zoek naar sponsors.

Voor een eenmalig bedrag van €35 euro kunt u al een kind sponsoren. Wij hopen dat u een financiële bijdrage wilt leveren om zo deze arme kinderen een kans te geven op een betere toekomst!