Bouw nieuwe school Udawalaya gama

Bouw nieuwe school Udawalaya gama

Met de donatie van een viertal computers in 2016 aan een school in Udawalayagama, Sigiriya ging ons bezoek samen met een rondleiding door het school gebouw.

Gelegen in de jungle bestond de school oorspronkelijk uit èèn gebouw waar in de loop van de jaren verschillende kleine gebouwtje tegenaan zijn gebouwd. Dit is toen gedaan om meer ruimte te bieden aan de 145 kinderen die hier dagelijks les volgen. Veel van deze gebouwtjes staan niet op een fundering maar zijn gebouwd op het zand. De muren zijn zelfstandig opgemetseld wat nu na jaren van intensief gebruik ervoor zorgt dat de schoolmuren zo zijn verzwakt dat het de dakconstructie niet meer kan dragen. Het is dan ook voor de kinderen gevaarlijk geworden om in deze gebouwen lessen te volgen. Veel van de ruimtes worden hierdoor niet meer gebruikt en klassen worden bij elkaar gezet en door een kartonnen scheidingswandje van elkaar gescheiden.

Bij thuiskomst is er in overleg gekeken hoe wij deze school konden gaan helpen. Eerst was er het plan om de bestaande gebouwen op te knappen maar, vanwege de onstabiliteit van de muren is er later besloten de gebouwen te verwijderen en er een nieuw schoolgebouw neer te zetten die bestaat uit 3 grote  leslokalen. Een duurzaam nieuw schoolgebouw wat dan weer voor vele tientallen jaren leerlingen kan huisvesten. Inmiddels is er een bouwtekening gemaakt van het nieuwe schoolgebouw die hieronder is terug te vinden. Het schoolgebouw zal 2,9 miljoen rupees gaan kosten.

Dit project is inmiddels begin van 2018 met succes afgerond