Oprichting Stichting Kalyani

Stichting KalyaniStichting Kalyani is opgericht in januari 2011. In 2006 ging Ramona Kalyani de Wit van Ark voor het eerst terug naar haar geboorte land Sri Lanka. Op zeer jonge leeftijd (3 maanden) werd zij geadopteerd en groeide ze op in Nederland. De reis die was geboekt in 2006 verliep via Shoestring. Als toerist reisde ze toen rond en zag de vele mooie plekken van het land. Een geweldige ervaring! Tijdens die reis vroeg op een dag iemand van het reisgezelschap of er de mogelijkheid was voor het bezoeken van een lokaal schooltje. In plaats daarvan eindigde ze samen met de rest in een klein weeshuisje. Een priester had hier de opvang op zich genomen van 50 weeskinderen. In het tehuis zaten veel kinderen die hun ouders waren verloren maar ook slachtoffer waren geworden van de Tsunami. Iedereen in de groep en ook Ramona werd geraakt door het horen van deze verhalen. Veel vragen kwamen naar boven want ook zij had een weeskind kunnen zijn.

Bij thuiskomst werd het eerste globale idee opgezet om iets te doen voor weeskinderen. Voornamelijk voor kinderen die op 16 jarige leeftijd het tehuis moesten verlaten. Net afgestudeerd en pas 21 jaar oud besloot ze om eerst ervaring op te doen in het bedrijfsleven, voordat ze iets zou gaan doen voor de weeskinderen van Sri-Lanka. Ervaringen die ze inmiddels goed toepast voor het runnen van een stichting.

In 2010 werd er opnieuw een reis geboekt naar Sri Lanka. Deze keer wilde ze meer gaan zien van het echte Sri Lanka in plaats van de mooie toeristische plekjes. Samen met haar ouders en vriend (inmiddels man) ging ze op reis en bezocht ze verschillende tehuizen.  Ze kwam terrecht bij het Lakwasi Girlhouse wat zich bevond in Polonnaruwa (noorden). Ook werd er een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in Kandy, omdat de vader van de reisleider ziek was en had gevraagd of ze mee wilde gaan. Bij aankomst in het ziekenhuis was ook hier de schrik groot bij iedereen. Wat een armoede, je mocht blij zijn als je een plastic stoeltje had bemachtigd maar anders had je gewoon pech.

Dit was dan ook het moment dat Ramona zich besefte dat ze nog steeds niets had gedaan voor Sri-Lanka en bij thuiskomst deelde ze haar plannen en dromen met familie en vrienden. Iedereen was zo enthousiast, dat in 3 maanden tijd, februari 2011 de officiële oprichting van Stichting Kalyani plaats vond! Maar om niet meteen naast de schoenen te gaan lopen besloot ze het tehuis en ziekenhuis eerst te gaan steunen in materialen. Er was tenslotte geen ervaring in het runnen van een stichting.  Toch vond  hetzelfde jaar in oktober de eerste verscheping van een 20ft container al plaats zijn de spullen dan ook gedoneerd aan het Lakwasi Girlhouse en het ziekenhuis in Kandy, maar ook een klein ziekenhuisje in Sigiriya. Een goed begin voor een jonge stichting! In 2013 en 2016 hebben we dit herhaald met een 40F en nogmaals een 20F container.

Inmiddels runt ze Stichting Kalyani nu voor 8 jaar en is ze hiervan de voorzitster. Nog steeds is ze erg enthousiast over de lopende, maar ook de nieuwe projecten die opgezet worden en elk jaar legt ze de lat weer iets hoger en hoopt zo te groeien tot een mooie, kleine maar waardevolle stichting die veel mooie dingen kan doen voor Sri-Lanka.