Stichting Kalyani A Friend for Sri-Lanka
Stichting Kalyani bestaat 10 jaar

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Stichting Kalyani werd opgericht en dat betekend een mijlpaal. In al die jaren zijn vele prachtige initiatieven en projecten ontstaan, zijn er ups en downs geweest, maar uiteindelijk met veel doorzettingsvermogen hebben we vele projecten tot een goed einde weten te brengen. Onze visie is in de loop der jaren getransformeerd naar de educatieve ontwikkeling en zorg van kinderen zodat zij kansen krijgen op een betere toekomst. 

De eerste 10 jaar zit erop en we staan klaar voor de volgende 10, maar voordat we kort terugkijken op wat we hebben gedaan willen we natuurlijk iedereen bedanken die ons in de afgelopen jaren hebben gesteund want zonder die steun waren de projecten nooit tot een succes gekomen.

In 2011 werd de Enkhuizen stichting opgericht met toen als doel het helpen ondersteunen van weeshuizen en ziekenhuizen. Er was ook al meteen een goed beeld wat het eerste project zou gaan worden, het ondersteunen van het Lakwasi Girlhouse, een meisjes weeshuis, en het ziekenhuis in Kandy. Nog hetzelfde jaar werd er een zeecontainer verscheept gevuld met allemaal gedoneerde spullen die gingen bijdragen aan het welzijn van de 20 weesmeisjes en een groep patiënten in Sri-Lanka. De start van de stichting was daarmee meteen een groot succes!

In de jaren die volgden werden er voor verschillende projecten nogmaals meerdere keren grote en kleine zeecontainers verscheept. De laatste verscheping dateert van nog niet zolang geleden, namelijk juli 2020 en dat was natuurlijk best een uitdaging tijdens deze pandemie. Naast containers verschepen, hebben we nog veel meer mooie projecten mogen doen.

In 2013 lanceerde de stichting een klein onderwijsproject. Er was namelijk naast het reguliere onderwijs, veel behoefte aan “extra” of specialistisch onderwijs wat zich vooral meer richtte op IT (basis computerles) en de Engelse taal. Wat de stichting toen nog niet voor mogelijk nam, was dat het project uiteindelijk zou uitgroeien tot een groot en succesvol onderwijsproject wat zich tot op de dag van vandaag blijft ontwikkelen.

Het klassikaal les geven is nu met Covid19 op locatie niet altijd mogelijk en hierdoor is een een nieuw initiatief gestart voor de oprichting van een E-Learning platform en zijn de eerste stappen gezet voor een toekomstig digitaal kenniscentrum.

Het succes van alle projecten doe je altijd samen en inmiddels zijn er al verschillende vrijwilligers vanuit Nederland naar Sri Lanka gereisd om er lessen te geven. Vaak voor een periode van 3 maanden. Als laatste vrijwilliger, nog net voordat Covid19 de wereld overnam, mocht de stichting, Enkhuizer Jo van Uden op het project verwelkomen. 

Maar naast het aanbieden van onderwijs werden er op andere plekken in het land ook bouwprojecten uitgevoerd. In 2016 werd het Phandukabayapura College gerenoveerd, waarvoor Kiwanis een riant bedrag had gedoneerd en in 2018 was er de bouw van een hele nieuwe school in Udawalaya Gama, omdat de oude simpelweg op instorten stond. De kinderen uit Enkhuizen hebben tweemaal voor beide projecten een groot bedrag bij elkaar gezwommen door deel te nemen aan de Sponsorplons.

Pasen 2019 waren de terreuraanslagen op de kerken in onder andere Negombo en Colombo. Als stichting konden we natuurlijk niet stilzitten, we moesten wel hulp bieden. Via social media, werd er een donatie platform opgezet en uit heel Nederland kwamen er donaties binnen. Uiteindelijk is dit verdeeld onder de families die direct waren getroffen.

Maar natuurlijk waren er ook downs. Eind 2012 werd plots het meisjesweeshuis gesloten, zonder enig overleg. Sommige meisjes hebben we terug gevonden, maar sommige ook niet. In 2013 werd een 40ft zeecontainer gestolen en was het een bijna onmogelijke opgave om toch wat spullen terug te krijgen. Afspraken met partners om een school op te zetten mislukte omdat op het laatste moment de stekker er onverwacht werd uitgetrokken. Al deze ‘downs’  zorgde keer op keer weer voor een harde reality check. Iets goeds willen doen in de wereld blijkt dan toch niet zo makkelijk te zijn als je zou denken. Maar ondanks dat, zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten. Want ondanks dat bijvoorbeeld de zeecontainer was gestolen, hebben we vanuit de paar teruggekregen computers dus ons eerste computerschooltje opgericht in 2013.

Op dit moment is Covid19 even de baas en bepaald wat er wel en niet kan. Maar ondanks dat blijft de stichting nog met regelmaat gecontacteerd worden met de vraag of er alweer mogelijkheden zijn om in Sri Lanka lessen te kunnen geven of de vraag om zich als vrijwilliger aan te sluiten. 

10 jaar…. Gaan ze niet voorbij in een oogwenk? Om ons 10-jarig bestaan te vieren hebben we op onze website verschillende projecten extra uitgelicht en deze staan mooi in een tijdlijn weergegeven waar nog veel meer is terug te lezen. 

Wil je stichting Kalyani steunen en zelf ook vrijwilliger worden of je kennis delen voor het nieuwe E-Learning platform, neem dan contact op via: info@kalyani.nl 

Volg ons of deel dit bericht

Help mee als collectant

Help mee als collectant

Help mee als collectant! In Enkhuizen lopen wij in de periode van 26 tot 31 augustus (week35) weer onze jaarlijkse collecteweek. Om de collecte in alle wijken weer succesvol te laten verlopen, zijn wij weer op zoek naar collectanten. Lang niet iedereen vind het een...

Donatie van Buriyani lunch

Donatie van Buriyani lunch

Donatie van een Buriyani lunch + wand ventilator Afgelopen week was bijzonder vanwege de viering van "Vesak Full Moon Poya". Dit is de viering van drie belangrijke momenten van Gautame Buddha. Namelijk zijn geboorte, zijn verlichting en zijn dood. Op nog geen 500m van...

Onderwijs voor iedereen!

Online education & Sharing knowledge

school

Onderwijs

Het opzetten van klassikale en E-Learning IT- en Engelse gerichte lesprogramma’s voor kinderen

meisjes

Weeskinderen

Wij geven om het ‘vergeten’ weeskind en doneren eten, lesmateriaal en speelgoed
brickwall

Renovatie & Bouw

Scholen die na vele jaren onveilig zijn voor kinderen renoveren  en/of bouwen wij opnieuw op

Al vanaf €10 euro per maand steunt u één van onze projecten

© 2021 Stichting Kalyani | Kruislaan 51 – 1601 PK Enkhuizen | info@kalyani.nl | AVG Privacy | Webdesign Ethan & Eliyah